Routes

Geniet jij op zaterdag 18 mei met ons mee van het voorjaar in Haarlem? In de stad, die al in de vroege Middeleeuwen ontstond, is veel te zien en beleven. De afstanden van 6, 10, 16 en 25 km maken dan ook kennis met het levendige stadscentrum, waar langs de grachten en in de pittoreske straatjes volop historie en cultuur te ontdekken valt.

De routekaart voor de editie van 2024 is nu gepubliceerd!

Route Family Walk (6 km)

Een route voor jong en oud(er)
Vanaf de start bij Museum van de Geest brengt de route van de nieuwe Family Walk je direct het centrum van Haarlem in. Je wandelt af op het icoon van Haarlem: de Grote of Sint-Bavokerk. Door pittoreske straatjes ga je op weg naar de verzorgingspost op het Hortusplein. Op dit gezellige plein, naast de Jopenkerk en bij gezellige terrasjes, krijg je een stempel en iets lekkers. Samen met de routes van de 10 en 16 km zet je vervolgens koers richting de finish van de Family Walk.

Extra leuk: in de speciale stempelkaart voor de Family Walk zit een opdrachtenkaartje waarmee het wandelavontuur door Haarlem voor de jongste deelnemertjes nóg leuker wordt.

Route 10 km

Haarlemse hoogtepunten in het centrum
De geschiedenis van de stad Haarlem rijkt ver. Dit is terug te zien in de monumentale gebouwen, grote kerken en musea die de stad kent. Haarlem is een plek waar stedelijke allure hand in hand gaat met het gemoedelijke, bijna dorpse karakter van zijn bewoners. Na een stukje langs het Spaarne gaat de 10 km-route het centrum in, waar men langs de bekende Grote of Sint Bavokerk wandelt en nog meer Haarlemse hoogtepunten ontdekt. De hoofdstad van Noord-Holland is een prachtige stad met een rijke historie en vele mooie bezienswaardigheden.

Op het Hortusplein, naast de Jopenkerk en bij gezellige terrasjes, wordt een sfeervolle verzorgingspost ingericht. De finish voor de 10 km ligt, net zoals die voor de 16 en 25 km, naast het monumentale Museum van de Geest | Dolhuys, waar alle wandelaars 's ochtends ook starten.
 
 

Route 16 km

Handel en wandel aan het Spaarne
Na de start naast het mooie Museum van de Geest | Dolhuys slingeren de eerste kilometers van de 16 km-route deels langs het Binnen Spaarne en door de binnenstad. Daarna worden de oevers van het Spaarne opgezocht. Deze niet al te grote, S-vormige rivier vormt al vele eeuwen het hart van de handel en industrie van Haarlem. Het Spaarne was de levensader die Haarlem met de wereld verbond, mede dankzij de textielindustrie en bierbrouwerijen die zich aan de oevers vestigden.

Via de verzorgingspost bij de Haarlemse Kano Vereniging wandelen de deelnemers een stukje door Heemstede. Via de Haarlemmerhout keert men terug in de binnenstad van Haarlem, waar een stempel- en verzorgingspost is ingericht op het Hortusplein, naast de Jopenkerk. In de straatjes van het centrum die naar de finish leiden, is volop gezelligheid te ontdekken.

Route 25 km

Veelzijdige route door stad en natuur
Voor wie zijn route helemaal veelzijdig wilt maken, bieden wij de 25 km route aan. Naast de levendigheid van het stadscentrum en de sereniteit van het water, genieten wandelaars van deze afstand ook van mooie natuur en indrukwekkende buitenplaatsen.

Net zoals de 10 en 16 km-wandelaars, starten de deelnemers aan de langste afstand van de KiKa Haarlem City Walk ook naast Museum van de Geest | Dolhuys. Vanaf hier volgen de 25 km-deelnemers tot net voorbij het 13 km-punt bij de verzorgingspost op het Hortusplein dezelfde route als de 16 km-wandelaars. Met de mooie kilometers langs het Spaarne en door het stadscentrum in de benen, liggen er voor de deelnemers aan 25 km liggen nog mooie kilometers door en langs buitenplaatsen in het verschiet.

In de buitenplaatsen van Haarlem, vroeger het afgesloten domein voor welgestelde families, geniet je van de prachtige omgeving. De landgoederen met imposante kastanje- en beukenlanen, parkweides en bossen hebben een toverachtig karakter. De wandelaars komen hier onder meer langs Buitenplaats Elswout, Buitenplaats Duinlust en natuurgebied Middenduin, voordat de laatste kilometers naar de finish bij Museum van de Geest worden ingezet.
 

 

Belangrijk
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk je aan de algemene geldende verkeersregels te houden en allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.
Honden op de route
Let op! Honden zijn bij de KiKa Haarlem City Walk enkel aangelijnd toegestaan. Op de 25 km-route zijn honden helaas niet welkom op Landgoed Duinlust en in natuurgebied Middenduin. Wandel via de Duinlustweg en het Brouwerskolkpark (honden los) naar de Tetterodeweg en voeg daar weer in op de route.
Wandelsportfoto
De KiKa Haarlem City Walk werkt samen met Wandelsportfoto. Zij staan in de laatste kilometer voor de finish klaar om jou op de foto te zetten. In onze nieuwsbrief na afloop delen we de website waar je je foto kunt kopen.