Routes

In de stad die in de vroege Middeleeuwen ontstond is veel te zien en beleven. De route van 10 km brengt de deelnemers door het levendige stadscentrum, waar langs de grachten en in de pittoreske straatjes volop historie en cultuur te ontdekken valt.

De 16 km-wandelaars gaan gedeeltelijk langs het Spaarne, de rivier die in de 13e en 14e eeuw een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van Haarlem. Rondom de stad liggen ook prachtige buitenplaatsen, die vroeger het afgesloten domein van welgestelde families waren. De 25 km-route brengt de deelnemers langs en over deze indrukwekkende landgoederen.
Dit is de routekaart van 2022. We zullen de routes nog iets aanpassen. De nieuwe routekaart voor de editie van 2023 publiceren we binnenkort.

Route 10 km

Haarlemse historie en hofjes
Haarlem is een prachtige stad met een rijke historie en vele mooie bezienswaardigheden. De geschiedenis van de stad Haarlem rijkt ver. Dit is terug te zien in de vele schitterende monumentale gebouwen, grote kerken en nog grotere musea die de stad kent. Een plek waar stedelijke allure hand in hand gaat met het gemoedelijke, bijna dorpse karakter van zijn bewoners. De meest gevarieerde winkelstad van Nederland telt vele knusse barretjes, fijne horeca met terrassen aan grote pleinen, in smalle steegjes of aan een van de vele grachten die er te vinden zijn. Wandel 10 km door het centrum van Haarlem en maak kennis met de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. 

Route 16 km

Handel en wandel aan het Spaarne
Naast dat je het centrum van Haarlem op een unieke manier leert kennen, wandel je tijdens de 16 km route gedeeltelijk langs het Spaarne. Deze niet al te grote, S-vormige meanderende rivier vormt al vele eeuwen het hart van de handel en industrie van Haarlem. De toegankelijkheid die het Spaarne als open vaarwater aan de stad bood, was vroeger zelfs essentieel. Haarlem dankt haar groei onder andere dan ook aan de textielindustrie en bierbrouwerijen. Het Spaarne was de levensader die Haarlem met de wereld verbond.

Route 25 km

Indrukwekkende buitenplaatsen en parken
Voor wie zijn route helemaal veelzijdig wilt maken, bieden wij de 25 km route aan. Naast de hectiek van de stad en de sereniteit van het water, doe je op deze afstand ook diverse, indrukwekkende buitenplaatsen aan. In de achttiende eeuw legden rijke stedelingen uit Amsterdam indrukwekkende huizen, bijgebouwen, moestuinen en weelderige parken aan. In deze buitenplaatsen, vroeger het afgesloten domein voor welgestelde families, geniet je van de prachtige omgeving. De landgoederen met imposante kastanje- en beukenlanen, parkweides en bossen hebben een toverachtig karakter. Door de hoogteverschillen heb je na elke heuvel of bocht weer een uniek uitzicht. Wandel op de 25 km-route langs orangeries, statige vijvers en proef het buitenleven uit de Gouden Eeuw.
 

Belangrijk
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk je aan de algemene geldende verkeersregels te houden en allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.
Honden
Let op! Honden op het parcours zijn enkel aangelijnd toegestaan. Op de 25 km-route zijn honden niet toegestaan in natuurgebied Middenduin en op Landgoed Duinlust. Wandel via het Brouwerskolkpark (honden los) en de Duinlustweg naar Kraantje Lek en voeg daar weer in op de route over buitenplaats Elswout (honden aangelijnd).