Highlights tijdens de Haarlem City Walk

De Sint Bavokerk

De eyecatcher van Haarlem is de Sint Bavokerk gelegen aan de Grote Markt en gebouwd in 1370. De Sint Bavokerk heet ook de Grote Kerk en wordt in de volksmond 'de ouwe baaf' genoemd. De middeleeuwse gotische kruiskerk is maar liefst 78 meter hoog en behoort tot de top honderd van de Nederlandse UNESCO monumenten. Een grappig weetje: de oorsprong van het spreekwoord 'de kogel is door de kerk' vindt mogelijk zijn oorsprong in de Grote Bavokerk in 1573. De Spanjaarden vuurden destijds een kogel op de predikant af, waarvan zij vonden dat hij het geloof ontrouw was. De kogel miste zijn doel en is nog altijd te zien in de binnenmuren van de kerk. 


Buitenplaats Elswout

Elswout is een van de oudste bewaarde landgoederen in Nederland, met een prachtige parkachtige begroeiing. De buitenplaats is te vinden in Overveen en wordt aangedaan door de 25 kilometer van de Haarlem City Walk. Je zult er versteld staan van wat je onderweg tegenkomt. Op het bijzondere erfgoed tref je 9 folly's. Dat zijn bijzondere bouwwerken die sterk tot de verbeelding spreken. Deze folly's zijn nodig toe aan een opknapbeurt, dus daarom hebben wij landgoed Elswout als goede doel gepresenteerd. De buitenplaats is in het bezit van Staatsbosbeheer. Alleen de 25 km route doet deze bijzondere buitenplaats aan.



Spaarne

Oorspronkelijk vormde het Spaarne een verbinding tussen het Haarlemmermeer en het IJ. In de 13e eeuw werd bij de uitmonding op het IJ een dam met spuisluizen in het Spaarne gelegd als onderdeel van de Spaarndammerdijk. Hier ontstond het dorp Spaarndam. Voor de scheepvaart kwam er de Kolksluis en eeuwen later de Grote Sluis. Omdat hier een van de belangrijkste afwateringen van het boezemwater van het Hoogheemraadschap van Rijnland ligt werd er in 1844 een stoomgemaal gebouwd, het Boezemgemaal Spaarndam. Het Spaarne is een rivier in Noord-Holland, Nederland. De rivier stroomt door Haarlem naar Spaarndam. De naam Spaarne is waarschijnlijk afgeleid van 'Spier'.


Het Teylers Hofje

Het Teylershofje in Haarlem heeft een indrukwekkende entree, een poort met hoge zuilen in Dorische stijl. Het werd voor het eerst bewoond in 1787. Het Teylershofje is opgericht door Pieter Teyler van der Hulst. Van der Hulst was een rijke zijdefabrikant en geldhandelaar. Hij schonk zijn woonruimte na zijn dood aan het noodlijdende hofje Vrouwe- en Anthonie Gasthuis. In zijn testament bepaalde hij dat er een nieuw hofje moest komen aan het Spaarne, wat bestemd was voor oudere, arme vrouwen van alle kerkelijke genootschappen. Uit zijn nalatenschap stichtte hij niet alleen dit Teylershofje, maar ook het Teylersmuseum aan het Spaarne. Wat nu dient als museum voor de wetenschap en kunst. Het hofje ligt aan de Koudenhorn 64 en is opengesteld voor bezoekers op maandag tot en met zaterdag van 10u tot 18u.